Geo-obliek, een nieuwe loot aan de boom

Een nieuwe manier van vliegen, een nieuwe manier van fotograferen. Met obliek luchtfotografie kijk je anders tegen de wereld aan. Zoek de tien verschillen.

Een nieuwe bron van informatie

 

Play video WebGIS Publisher Bekijk de video over de toepassingsmogelijkheden in GIS.

 


In 1858 maakt de Franse fotograaf Félix Nadar vanuit een luchtballon de eerste luchtfoto’s. De foto’s, die onder een schuine hoek werden gemaakt, worden obliek foto’s genoemd.

Later worden locaties en objecten in vogelvlucht gefotografeerd vanuit de deur van kleine vliegtuigen. Van tevoren aangegeven objecten worden zoveel mogelijk uit alle hoeken gefotografeerd. De hoek waaronder wordt gefotografeerd verschilt nog weleens. Deze opnamen worden gebruikt voor presentatie doeleinden, inventarisatie en planning.

loodrecht luchtfotografie                       obleik fotografie

 

Loodrecht                                                          Obliek

Ten behoeve van cartering wordt er juist loodrecht gefotografeerd. Grote ingebouwde camera’s maken nauwkeurig ingepaste foto's van steden, gemeentes, provincies en landen. Dit is de meer technische vorm van luchtfotografie, met name geschikt voor het vervaardigen van kaartmateriaal en het bijhouden hiervan.

Een groot voordeel van loodrecht fotografie is dat een aangegeven gebied door middel van overlappende opnamen volledig dekkend in beeld te brengen is. Van elke vierkante meter kan later de bijbehorende foto worden opgevraagd. Door loodrecht te fotograferen krijg je een getrouwe ruimtelijke weergave. Daarvoor is achteraf een correctie op hoogteverschillen in het landschap, lensvertekening en de stand van het vliegtuig nodig.

obliek noord                       obliek west

Maar er gaat bij loodrechte opnamen ook informatie verloren.

  • Kunt u zien wat er onder een boom schuilgaat?
  • Is het groene vlak een grasveld of een aflopend talud?
  • Is het grijze vlak een terras met stoeptegels of is het een dak van een aanbouw waarop tegels zijn gelegd?
  • Ziet u een zandbak met een houten deksel of is het tuinhuisje met een houten dak?


Wie het weet mag het zeggen. Door nu vanuit verschillende hoeken naar dezelfde locatie te kijken, geven veel geheimen zich prijs.

De verandering: Geo-obliek


Een gebied dekkend in beeld brengen was tot voor kort niet mogelijk bij obliek luchtopnamen. Obliek opnamen waren alleen beschikbaar van geïsoleerde objecten en bovendien niet voorzien van enige geografische positie-informatie.

Een nieuw obliek luchtfotografie systeem, met een opstelling van vijf afzonderlijke camera's, kan een gebied dekkend fotograferen in vijf richtingen. Van elke opname wordt nauwkeurig de positie vastgelegd.

domtoren utrecht luchtfoto loodrecht          domtoren utrecht luchtfoto obliek

De domtoren in Utrecht. Het verschil tussen loodrechte en oblieke luchtopname.

Nieuwland heeft in samenwerking met Slagboom en Peeters een nieuwe applicatie ontworpen waarin deze geo-gerefereerde luchtfoto's zijn opgenomen. Elk object in het gebied kan zodoende in deze viewer vanuit vier richtingen worden bekeken: Op elke positie in het gebied kan vanuit het noorden, oosten, zuiden of westen worden ingezoomd.

Afhankelijk van de vlieghoogte worden de kleinste details zichtbaar en kan een goede inventarisatie worden gemaakt van elk object in het gebied. Gevels, dakpartijen, straatmeubilair en begroeiing worden zichtbaar in een extra dimensie die waardevolle informatie toevoegt aan de loodrecht opname.

Luchtfotografie heeft daarnaast ook het voordeel dat je in de achtertuin kunt kijken; iets wat niet mogelijk is bij cyclorama-fotografie.

In de nieuwste versie van NedBrowser 4.02, de applicatie van NedGraphics, zit standaard een functie voor het tonen van Geo-obliek luchtfoto's uit onze nieuwe applicatie. De Geo-obliek toepassing is ook in uw GIS-systeem in te brengen.

   

Wilt u zien hoe het werkt? Een demo staat op obliek.slagboomenpeeters.com
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Slagboom en Peeters in Teuge,
of met Nieuwland; Sjaak Dieleman 0317 421711, dieleman@nieuwland.nl

informatie button

 Stuur door Meer informatie

Nieuwsbrief

Naam
E-mail
Uw naam en e-mailadres zullen nergens worden getoond en worden nooit aan derden verstrekt.<br> De nieuwsbrief is gratis.