Opleiding Geo-informatie levert nieuwe talenten

In september is de opleiding Geo-informatie weer van start gegaan. Een groep enthousiaste deelnemers volgt deze intensieve opleiding om in het vakgebied te gaan werken. Twee deelnemers aan het woord.

Nico Tol (33 jr) uit Volendam

Ik werk al een aantal jaren als systeembeheerder. Omdat ik graag in mijn eigen regio wil werken, heb ik bij de gemeente Volendam / Edam gesolliciteerd.
Ik ben aangenomen als systeembeheerder met als extra taken BAG data- en applicatiebeheer en GIS. Een gemeente met 28.000 inwoners kan het zich niet permitteren een GIS-specialist aan te stellen. Dus dat moet ik erbij doen. Personeelszaken stuurde me naar Nieuwland om mij in korte tijd met geo-informatie vertrouwd te maken. En ik vind het erg leuk. Het doet een beroep op mijn analytisch denkvermogen. Ik ga ook de module programmeren volgen.

nico

Je kunt vrij technisch insteken, puzzelen met data en tabellen. Dat vind ik prachtig. En het mooie is dat je met die data tot een visualisatie komt: wat zegt dit beeld en wat zit erachter. Ik besef dat je cartografisch nauwkeurig moet zijn omdat het anders leidt tot interpretatie verschillen. Maar daar moet ik me toe zetten omdat grafische weergave niet mijn eerste belangstelling heeft. Ik vind het juist mooi de data zo te organiseren dat je er een zinvol antwoord uit kunt halen. Momenteel werkt de gemeente nog met allerlei losse bestanden waarin je je een ongeluk zoekt. Voor onderhoud en beheer van de openbare ruimte moet je autocad-lijstjes aflopen. Het wordt allemaal veel makkelijker als ik dat in een GIS heb ondergebracht.

De afwisseling in de opleiding tussen theorie en praktijk werkt voor mij erg goed. Het is geen droge kost. Je krijgt uitleg en vervolgens ga je zelf aan de slag. Daarmee bouw je snel vaardigheden op en doe je meteen praktijk ervaring op. De theorie beklijft dan vanzelf.


Dirk Klaaren (40 jr) uit Sneek


Ik ben in 1996 in Groningen afgestudeerd als Geograaf. Om de een of andere reden heb ik toen het onderdeel GIS niet gedaan. Ik heb later nog eens een cursus bij Nieuwland gevolgd over data-verrijking en was daar erg tevreden over. Aangezien ik als geograaf niet aan de slag kon, ben ik bij een bedrijf als verkoper van alarmsystemen gaan werken. Door de crisis ben ik werkloos geraakt. Mijn oude vakgebied blijft trekken, ik wil er graag in werken. Ik heb samen met het UWV uitgezocht welk traject mij in mijn vakgebied aan het werk kan helpen. Ik kwam wederom bij Nieuwland uit. Via een stage en met een detachering wil ik weer aan het werk komen.Ik vond de opleiding in eerste instantie vrij pittig. Ik moest wennen aan een nieuwe logica en vaardigheden opdoen. De software waarmee we werken omvat zoveel functionaliteit dat het mij afschrok.

Gelukkig is de dosering in de opleiding goed: er wordt niet te lang over onderwerpen doorgezaagd en er is een prettige afwisseling tussen moeilijke en makkelijke onderdelen. Al is dat voor iedereen natuurlijk verschillend. Het cartografische gedeelte spreekt me erg aan: wat maakt iets tot een mooie opmaak en wanneer krijg je het duidelijkste beeld?

De volgende opleiding Geo-informatie start op 5 februari 2010. Meer informatie bij: Margriet Liemburg 0317-421711


informatie button


Stuur door Meer informatie

Nieuwsbrief

Naam
E-mail
Uw naam en e-mailadres zullen nergens worden getoond en worden nooit aan derden verstrekt.<br> De nieuwsbrief is gratis.