Natuurbrandbestrijding met mobiel GIS

16-09-2008 Natuurbrandbestrijding met mobiel GIS

Geo-informatie buiten de gebaande wegen

Bij het bestrijden van natuurbranden heeft de brandweer graag overzicht van alle opeenvolgende gebeurtenissen.  In het veld is dat niet eenvoudig; de communicatienetwerken hebben in de bossen niet overal dekking. Dus wordt er gebruik gemaakt van stabiele netwerken met lage bandbreedte zoals C2000.

 

Speciaal voor natuurbrandbestrijding heeft Nieuwland een mobiel GIS ontwikkeld dat in staat is gegevens uit te wisselen via C2000. Op de laptops van brandweervoertuigen is dit CCS-M geinstalleeerd. CCS-M biedt brandweerlieden onderweg en ter plaatse informatie over onder andere brandhaarden, explosiegevaar, andere brandweervoertuigen en de geplande aanpak van de brand.

Tevens bevat het systeem speciale middelen voor de aansturing van blusvoertuigen. CCS-M beschikt over een ruime kaartenbibliotheek die voor verschillende doeleinden ondersteuning biedt. Naast het uitlezen van informatie, kan de gebruiker ook zelf objecten tekenen en wijzigen. De eigen (GPS) positie en die van andere voertuigen is real-time uit te lezen.

Afhankelijk van de taken en bevoegdheden van de gebruikers, kan het gebruikersinterface
geconfigureerd worden om zo meer of minder functies beschikbaar te stellen.

Communicatie tussen de verschillende onderdelen van het systeem verloopt via een XML/SOAP protocol. De data wordt voor het verzenden gecomprimeerd om het systeem ook bij netwerken met een geringe capaciteit, zoals C2000, te kunnen laten functioneren. CCS-M clients zijn verbonden met de Gateway server via GPRS met behulp van een MOMO5 mobilofoon-modem combinatie. De MOMO5 fungeert tevens als GPS ontvanger voor het bepalen van de eigen positie.

Terug naar overzicht

Laatste nieuws


Nieuwsbrief

Naam
E-mail
Uw naam en e-mailadres zullen nergens worden getoond en worden nooit aan derden verstrekt.<br> De nieuwsbrief is gratis.