Geobliek: Een nieuwe bron van informatie

09-02-2010 Geobliek: Een nieuwe bron van informatie

Een nieuwe manier van vliegen, een nieuwe manier van fotograferen. Met geogerefereerde obliek luchtfotografie kijk je anders tegen de wereld aan.

 

Ten behoeve van cartering wordt er loodrecht gefotografeerd. Grote ingebouwde camera’s maken nauwkeurig ingepaste foto's van steden, gemeentes, provincies en landen. Deze technische vorm van luchtfotografie is met name geschikt voor het vervaardigen van kaartmateriaal en het bijhouden hiervan.


loodrecht luchtfotografie

Loodrecht

 

obleik fotografie

  ObliekEen groot voordeel van loodrecht fotografie is dat een aangegeven gebied door middel van overlappende opnamen volledig dekkend in beeld te brengen is. Van elke vierkante meter kan later de bijbehorende foto worden opgevraagd. Door loodrecht te fotograferen krijg je een getrouwe ruimtelijke weergave. Daarvoor is achteraf een correctie op hoogteverschillen in het landschap, lensvertekening en de stand van het vliegtuig nodig.

 

obliek noord

 

    obliek west

Maar er gaat bij loodrechte opnamen ook informatie verloren. Je kunt niet zien wat er onder een boom schuilgaat, of een grijs vlak stoeptegels zijn of een dak van een aanbouw.

Door nu vanuit verschillende hoeken naar dezelfde locatie te kijken, geven veel geheimen zich prijs. Een nieuw obliek luchtfotografie systeem, met een opstelling van vijf afzonderlijke camera's, kan een gebied dekkend fotograferen in vijf richtingen. Bird's eye view, maar dan van een groep vogels tegelijk. Van elke opname wordt nauwkeurig de positie vastgelegd.domtoren utrecht luchtfoto loodrecht

 

domtoren utrecht luchtfoto obliek

 

De domtoren in Utrecht. Het verschil tussen loodrechte en oblieke luchtopname.

Nieuwland heeft in samenwerking met Slagboom en Peeters een nieuwe applicatie ontworpen waarin deze geo-gerefereerde luchtfoto's zijn opgenomen. Elk object in het gebied kan zodoende in deze viewer vanuit vier richtingen worden bekeken: Op elke positie in het gebied kan vanuit het noorden, oosten, zuiden of westen worden ingezoomd.

Luchtfotografie heeft daarnaast ook het voordeel dat je in de achtertuin kunt kijken; iets wat niet mogelijk is bij cyclorama-fotografie.

De Geo-obliek toepassing is ook in uw GIS-systeem in te brengen.


Wilt u zien hoe het werkt? Een demo staat op obliek.slagboomenpeeters.com
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Slagboom en Peeters in Teuge,
of met Nieuwland; Sjaak Dieleman 0317 421711, dieleman@nieuwland.nl

informatie button

 

  www.geo-obliek.nl
Terug naar overzicht

Laatste nieuws


Nieuwsbrief

Naam
E-mail
Uw naam en e-mailadres zullen nergens worden getoond en worden nooit aan derden verstrekt.<br> De nieuwsbrief is gratis.