Kennisportaal voor Cultureel Erfgoed

10-10-2010 Kennisportaal voor Cultureel Erfgoed

De versmelting van internet en mobiele telefonie vordert gestaag. Een goed voorbeeld daarvan: De Erfgoedgeowiki is een sexy tool om de geschiedenis nieuw leven in te blazen. Wikipedia in combinatie met Layar en Google Maps: voor ons cultureel erfgoed gaat er een wereld open!

 

 

 

Erfgoedgeowiki: een nieuwe manier om de geschiedenis zichtbaar te maken

www.erfgoedgeowiki.nl is een combinatie van google.maps, wikipedia, en Layar. Deze bijzondere combinatie moet ervoor zorgen dat de beleving van het cultureel erfgoed dichterbij komt.

Het presenteren van een Cultuur Historische Waardenkaart op internet is niet nieuw; het levert vaak goede informatie op die echter weinig interessant wordt gepresenteerd. Om meer beleving in de presentatie te krijgen is de geowiki van grote meerwaarde: inwoners, heemkundige verenigingen en deskundigen kunnen hun kennis toevoegen in woord en geschrift, met foto's en video.

 

 

In de erfgoedgeowiki kunnen de inwoners gemeenschappelijk hun kennis van het verleden verzamelen. Maar buitenstaanders en toeristen beleven geschiedenis op straat, en in het veld. Plaatselijke historie openbaart zich in resterende uiterlijkheden: gebouwen en landschapselementen. Op je smartphone kun je tegenwoordig bekijken wat er in de omgeving te vinden is. In de applicatie Layar bevindt zich een erfgoedlaag die je laat zien wat een hoopje stenen te vertellen heeft, of welke functie een oud gebouw heeft gehad, waar een gedenksteen naar verwijst.

  www.erfgoedgeowiki.nl
Terug naar overzicht

Laatste nieuws


Nieuwsbrief

Naam
E-mail
Uw naam en e-mailadres zullen nergens worden getoond en worden nooit aan derden verstrekt.<br> De nieuwsbrief is gratis.