MobielGIS voor onderweg

Wanneer uw GIS-data centraal via internet beschikbaar is, kunnen ook medewerkers in het veld of onderweg er gebruik van maken. Dankzij de UMTS/hsdpa-technologie is dataverkeer met zodanige snelheid mogelijk, dat kaarten en plattegronden beschikbaar zijn op mobiele platformen: laptops, PDA's en mobiele telefoons.

De besparingen die mobiel GIS oplevert in de vorm van tijdsbesparing (direct opvragen en muteren op centrale database) en beheer (geen redundantie en verkleining van de kans op fouten)  zullen vrijwel altijd opwegen tegen de kosten.

 

mobiel werken met pda

Vastlegging bij de bron

Door vastlegging echt bij de bron te laten plaatsvinden, kunnen mobiele applicaties werkprocessen veel efficiënter inrichten. Mobiele GIS-systemen kunnen meerdere processen op een efficiënte wijze integreren.

Al enkele jaren zijn er PDA-applicaties voor mobiele inspecties met een kaartcomponent op de markt. Deze applicaties voldoen in ieder geval aan één van de doelstellingen; namelijk het vastleggen van de gegevens bij de bron en daarna een geautomatiseerde verwerking in de back-office. Het scherm van een PDA is echter bijzonder beperkt, zeker als er een kaart gebruikt wordt als basisreferentie. Uit de markt bereikten ons steeds meer geluiden dat een groter scherm erg wenselijk is.

 

mobiel gis in tablet pc

 

Tablet PC

Nieuwland heeft haar nieuwe mobiele applicaties gebaseerd op een tablet pc. Een tablet pc heeft dezelfde prestaties als een laptop. 'Rugadised' uitgevoerd (toughbook) en met een aanraakscherm (touchscreen) zijn ze zeer geschikt voor veldinventarisaties. Het gebruik van deze notebooks heeft als voordeel dat naast een groter scherm ook relatief zwaardere GIS-applicaties er goed op draaien. Op het grote beeldscherm blijft het overzicht op de kaart goed zichtbaar.

 

Mobiele Toolbox

De mobiele toolbox van Nieuwland is een applicatie met standaard een zeer rijke GIS-functionaliteit voor het gebruik bij data inwinning. Kaartmateriaal (maar denk ook aan luchtfoto's als ondergrond) kan worden geselecteerd in diverse formaten, zowel raster als vector. Punten, lijnen en vlakken kunnen worden getekend en opgeslagen in diverse databases – Oracle, PostGIS, shape.
Door gebruik te maken van bijvoorbeeld een Oracle database in de back-office en een Oracle Database Lite op de tablet pc kunt u gegevens automatisch synchroniseren tussen het mobiele station en de back-office, zowel real-time als in batch.

De gegevens komen op deze manier direct in uw gis-systeem terecht. Hiermee zijn ze weer beschikbaar als data voor toepassingen als rapportages en publicaties.

 

vta bomeninspectie mobiel gis

 

 

Vele toepassingsmogelijkheden

Door de modulaire opzet van onze mobiele toepassing kunnen we snel voor u diverse inwinningsformulieren vervaardigen en aan de applicatie toevoegen. U heeft altijd alle data mobiel bij u. Op deze manier bent u niet afhankelijk van mobiele dataverbindingen en kunt u altijd doorwerken. Wanneer het u uitkomt kunt u synchroniseren met de back-office.

Uiteraard weet u altijd waar u zich bevindt door de aanwezigheid van een koppeling met een in- of externe GPS ontvanger. Een andere krachtig functionaliteit is de ingebouwde  routeplanner.

    

 


Nieuwland Geo-Informatie heeft in samenwerking met Ingenieursbureau DHV een applicatie gemaakt voor de inspectie van bomen. Deze applicatie is gebaseerd op de VTA-methode, ontwikkeld door Dr. Claus Mattheck die in Nederland veelvuldig gebruikt wordt.

Nieuwland's mobiele applicatie wordt ook gebruikt in brandweervoertuigen voor locatie informatie, incidentbeheer en voertuiginformatie.

 

Voordelen

Met de toolkit voor mobiele applicaties is in korte tijd een formulier op te stellen voor bijvoorbeeld inspecties of monitoring. Naast de ontwikkelsnelheid spelen ook de licentieskosten vaak een rol. Laat u hierover door ons informeren; wij vragen geen licentiekosten voor de basisapplicatie.  


Maak ook kennis met de snel op te zetten mobiele toepassingen van Nieuwland. Neem vrijblijvend contact op met Bert ten Brinke of Sjaak Dieleman: 0317 - 421711

 

GeoMobiel.pdf

informatie button